Ağalar Yaylası : Mengen merkezine 15 km uzakta olup, Mengen’in güney istikametinde 10 dönümlük açık alandır. Eğriova Yaylası : Mengen’e 25 km uzakta olup, Gerede üzerinden de ulaşım mümkündür. Kışın çk soğuk olduğu için kullanılmayan yayla, yaz aylarında hayvanların otlatıldığı cıvıl cıvıl bir alana dönüşür. Yaylanın alt kısımlarında Dere Yayla ve Kalemler Yaylası bulunur. Ayrıca yaylada Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılmış suni bir gölet bulunur.
Akçakoca Yaylası : ilçemizin en büyük yaylasıdır. Mengen, Eskipazar ve Gerede sınırlarının birleştiği yerdedir. İlçe merkezine uzaklığı 30 km dir. sarıçam ve köknar ağaçları ile çevrili yaylada, doğal kaynak suyundan faydalanılarak yapılmış bir alabalık üretme çiftliği bulunmaktadır.
Aktepe Yaylası : Pazarköy’ün güneyinde Düzağaç Köyü’nün yararlandığı yararlandığı bu yayla, hayvan beslemek amacıyla yaylacılık işlevini devam ettiren yaylalarımızdandır.
Avşar Yaylası : İlçe merkezinin güneybatı tarafındaki yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği1550 m dir. Mengen ilçe merkezine uzaklığı 15 km dir.
Civcivler Yaylası : Kayışlar Köyü’nün Civcivler Mahallesi ile Mamatlar ve Terziler Köylerinin kullandığı 100 dekarlık bir yayladır.
Çukur Yayla : Düzağaç Köyü’nün yaylasıdır.
Elemen Yaylası : Elemen Köyü ile Köprübaşı Köyü arasında kalan yaylamızdır.
Göl Yaylası : Nazırlar Köyü’nün Göl Mahallesinin yararlandığı küçük ve şirin bir yayladır.
Küçükkuz Yaylası : Küçükkuz Köyü’nün güneyinde Çorak Yaylasına yakın bir yayladır. Yeşilin her tonunun görülebildiği yayla, ibreli ve yapraklı ağaçların çevirdiği bir mesire yeridir.
Mamatlar Yaylası : İlçe merkezine 30 km, Mamatlar’a 4 km mesafededir. 59 dekar alana sahip yayla, karışık orman ağaçları ile çevrilidir. Yayladaki bir önemli özellik; 800 yaşında olduğu tahmin edilen 2 adet meşe ağacının bulunmasıdır. Bu anıt ağaçların birinin çapı 2.10 m dir.
Sırıklı Yaylası : Kadısusuz Nazırlar Köyleri’nin yaylasıdır. Genelde orman içi açıklıklarda, yüksek yerlerde olan yaylalarımıza küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak amacı ile gidilir. Halk yaylada peynirini, keşini, tarhanasını, bulgurunu yapar ve sonbaharda geri döner. Kendine özgü tahta evleri, beklide hiç çivi kullanılmadan, çam ağaçlarının birbirine geçmesi ile yapılmış, adına da “Yayla Geliği” denilmiştir. Günümüzde ise, hayvancılığın nispeten azalması, halkın aşçılık mesleğine yönelmesi ve dış göçlerle yaylacılık geleneği de azalmıştır. Dağ yamaçları üzerinde kurulu yaylalarımız günümüzde dağcılık sporu, kampçılık, piknik ve mesire yeri olarak kullanılmakta, yayla evlerinde az da olsa yaylacılık geleneğini sürdürenler bulunmaktadır. Yayla geleneğini canlandırmak amacıyla her yıl 26-27 Temmuz tarihleri arasında “Pazarköy Yayla Şenlikleri” düzenlenmekte ve halkın beğenisini kazanmaktadır.